mandag 23. juli 2012

Tyvene herjer utenfor fornøyelsesparken

BILMORO: Inne på Liseberg er det bilmoro med blant annet karusellen Jukebox. Men har du parkert med bil utenfor fornøyelsesparken bør du tømme bilen for verdisaker før du går inn. Foto: LisebergParkeringshuset skrått overfor Liseberg i Göteborg er første fellen bilister møter på utenlandsturen.
- Denne garasjen er en gjenganger, både når det gjelder tyverier av verdier fra bil og tyverier av bil, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Også forsikringsselskapet If advarer:

- De aller fleste innbruddene skjer i Göteborg, en by svært mange nordmenn er innom, sier utenlandssjef hos If Skadeforsikring, Jens Gravdal.

Daglige innbrudd

Selskapets informasjonsdirektør Jack Frostad forteller at det ikke går ikke en eneste dag uten at selskapet får meldinger om innbrudd i biler i Göteborg:

- For kort tid siden var det i Göteborg en norsk bileier som kom ut til bilen sin som sto godt parkert på fire murblokker. Bilen var tømt, hjulene tatt og ekstrautstyret plukket av.

Frostad sier at tyvene som opererer i parkeringshusene ved fornøyelsesparken Liseberg er så raskt inne i bilene at overvåkningskameraene ikke klarer å fange hva som skjer.

- Mange nordmenn mener nå det er tryggere å parkere ute i gatene rundt Liseberg mens de er inne på besøk, sier informasjonsdirektøren i If.

Uansett hvor du setter bilen i ferien, minner Norges Automobil-Forbund og If på hvilke forholdsregler du bør ta for å unngå knuste ruter og tyverier:

- Ta med verdisakene, hver gang du forlater bilen. Her er nok enkelte for sløve, sier Engebretsen.

- Åpne hanskerommet

Han tenker på slikt som GPS med holder i frontruten, barnas DVD-spiller, mobiler og kamera, men også jakker og vesker.

Mange som kontakter NAF om ferieinnbrudd i bilen, forteller at tyvene ikke fikk med seg noe - fordi de ikke hadde etterlatt noe av verdi i kupeen.

- Det er viktig også å vise at man ikke har noe å skjule, sier Jan Ivar Engebretsen.

Han oppfordrer feriebilister til å la hanskerommet stå åpent og rulle bagasjetrekket fra, hvis man har stasjonsvogn. Særlig om natten må det være synlig, at bilen er helt tom.

- Den minste ting som kan tyde på at det er verdisaker i bilen vil vekke tyvenes nysgjerrighet og friste til innbrudd, sier Jack Frostad i If.

Engebretsen oppfordrer også bilister til å ta med seg bilens «pass» - vognkortet - hver gang de forlater bilen.

- Skulle bilen bli stjålet, er det vognkortet som overfor politiet dokumenterer alle data på bilen, sier Engebretsen.

Hentet fra: vg.no
Remi Lurud